Yerba mate to susz z liści ostrokrzewu paragwajskiego dzięki któremu możemy przygotować aromatyczny, pobudzający napar wywodzący się z Ameryki Południowej. Od kilku lat Yerba Mate zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Niewątpliwie Polakom spodobał się jej energetyczny potencjał oraz korzystny wpływ na zdrowie. Często nazywana jest zdrowszą alternatywą kawy.

Jak powstaje Yerba Mate?

Pozyskanie Yerba Mate to wbrew pozorom czasochłonny proces. Ostrokrzew paragwajski rośnie na plantacjach lub w lesie. Zbiór liści odbywa się od maja do października. Po zebraniu liście poddawane są suszeniu a następnie rozdrabnianiu. Im dłuższy czas leżakowania tym delikatniejszy i łagodniejszy staje się napar dlatego susz Yerba Mate leżakuje od 8 miesięcy do nawet 3 lat. Wszystko zależy od tego, jaki susz jest pożądany. Przed pakowaniem do paczek susz ten jest jeszcze raz mielony. Przebieg mielenia decyduje o ilości patyczków, pyłu oraz aromatów dodatkowych które dodawane są na końcu. Taka metoda stosowana jest w Paragwaju i Argentynie. Znane z Brazylii chimarrao uzyskuje się natomiast pomijając suszenie dymem i leżakowanie przez co ma mocny zielony kolor i trawiasty łagodny aromat.

Kawa czy Yerba Mate?

W ciągu ostatnich kilku lat Yerba Mate zyskała dużo miłośników. Pobudzające działanie kawy i yerba mate wynika z obecności kofeiny w yerba mate kofeiny jest niewiele mniej niż w kawie jednak susz z ostrokrzewu zawiera wiele więcej cennych dla organizmu składników. Napar dostarczy nam bowiem 6 witamin , mikro i makro elementy oraz fosfor, luteinę, niacynę i potas. Kawa natomiast wypukuje magnez z organizmu, a jej spożywaniu często towarzyszy szybki i tylko chwilowy przypływ energii. Po spożywniu Yerba Mate przypływ energii jest mniej dynamiczny natomiast utrzymuje się zdecydowanie dużej.

Co będzie potrzebne do rozpoczęcia przygody?

  1. Bombilla czyli prosto mówiąc rurka z sitkiem które ogranicza „zjadanie” suszu
  2. Tykwa tradycyjna , tykwa ceramiczna lub matero.
  3. Dla chętnych akcesoria dodatkowe takie jak podkładka termometr czyścik do bombilli lub wycior

Największą popularnością cieszą się tykwy ceramiczne gdyż są one bardzo trwałe i łatwo jest utrzymać je w czystości.

Jaką Yerba Mate wybrać na początek?

Często dostajemy takie pytania jednak ciężko jest jednoznacznie na nie odpowiedzieć. Wiele zależy od upodobań smakowych każdego człowieka. Na początku ciężko jest przyzwyczaić się do smaku Yerba Mate gdyż jest on specyficzny. Na początek jednak zawsze zalecamy delikatne smaki a zwłaszcza yerbe z dodatkiem owoców szczególnie polecana przez nas jest seria yerba mate green producenta Verde Mate która cechuje się delikatnym smakiem. Początkującym przypada do gustu zazwyczaj Verde Mate Frutos Tropicales oraz Verde Mate menta limon. Dużą popularnością cieszy się także Verde Mate Energia która należy do wyjątkowo pobudzających yerba mate.

Jak Przygotować Napar?

  1. Wsyp Yerba Mate do naczynka. Wprawieni mateiści wypełniają je suszem do ⅔ objętości (60-70%). Dla początkujących jednak aby napar nie był zbyt mocny zaleca się ¼ objętości (25%)
  2. Zakryj dłonią lub talerzykiem wierzch naczynka, obróć do góry dnem następnie wstrząśnij kilka razy. To bardzo ważna czynność podczas której największe kawałki suszu trafią na dno. Dzięki temu nie dojdzie do zatkania bombilli.
  3. Przechyl naczynko tak, aby susz został w nim ułożony po skosie następnie włóż bombille również po skosie tak, aby dotykała dna.
  4. Wlej trochę zimnej wody do naczynka. Chodzi o to, żeby zwilżyć susz. Przez tą czynność susz nie straci szybko smaku oraz cennych właściwości.
  5. Dolej do pełna gorącej wody której temperatura nie przekracza 80 stopni Celsjusza. Odczekaj kilka minut i ciesz się ,,siorbaniem’’

Sposobów na parzenie Yerba Mate jest kilka. Ten sposób jest najczęściej wykorzystywany przez nas.

Sprawdz naszą ofertę na yerba mate oraz zestawy do yerba mate w wyjątkowo niskich cenach wchodząc w link poniżej: