
Właściwości
-
Orzechy włoskie są bardzo bogate w wartości odżywcze,
jak i kalorie. Z powodu zawartości tych pierwszych są
cenione i polecane, a przez wysoką kaloryczność - unikane.
- Czy warto jeść orzechy włoskie czy nie? Odpowiedź jest prosta: tak, warto! Szczególnie wtedy, gdy czeka nas okres wzmożonej aktywności intelektualnej.
- Jak zostało wspomniane w punkcie 1, orzechy włoskie są bardzo kaloryczne. Jest to jeden z najbardziej kalorycznych spożywczych - 100 gramów włoskich orzechów dostarcza bowiem aż 654 kalorii
- Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem witaminy B9, powszechnie nazywanej kwasem foliowym - dlatego powinny być spożywane przez przyszłe mamy.
- Są bogatym źródłem błonnika. W 100 gramach zawierają go aż prawie 7 gramów, co stanowi około 1/3 dziennego zapotrzebowania.
- Około 65% masy orzechów włoskich stanowi tłuszcz, w tym również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
- Wykazują działanie przeciwzapalne, oraz przeciwnowotworowe, gdyż regenerują wszystkie komórki ciała (a dokładniej - ich błony komórkowe).
CIEKAWOSTKI
- Drzewa orzecha włoskiego są często traktowane jako tzw. gatunek inwazyjny (szczególnie w pierwszej fazie ekspansji) - są bowiem silnie konkurencyjne i mogą wywierać negatywny wpływ na środowisko uniemożliwiając mniejszym roślinom wzrost
- Dożywający nawet 500 lat orzech włoski jest najbardziej długowiecznym drzewem sadowniczym w Polsce
- Drewno orzecha włoskiego jest cenionym materiałem do produkcji mebli
- Niedojrzałe używane są do produkcji likierów i nalewek
- Juglon jest barwnikiem, który zabarwia skórę na kolor żółty. Preparaty z orzecha włoskiego dzięki temu barwnikowi znalazły zastosowanie w środkach wspomagających opalanie
- Uprawiane orzechy włoskie dają owoce po 4-5 lub 8-10 latach od posadzenia (w zależności od wybranego sposobu rozmnażania)
- Orzechy pokryte są cienką brązową skórką. Kolor skórki świeżo zebranych orzechów jest znacznie jaśniejszy, od skórki na orzechach wysuszonych
- Orzechy włoskie uprawia się od około 2500 roku p.n.e.
- Waga pojedynczego orzecha waha się od 3 do 10 gram w zależności od odmiany
- Orzechy są alergenami pokarmowymi, o czym powinni pamiętać alergicy. Alergia ta jest niebezpieczna, czasami prowadzi do wystąpienia ciężkich objawów, a nawet wstrząsu anafilaktycznego
- Olej z orzecha włoskiego służy do otrzymywania mydła, tuszu, farb drukarskich, farb olejnych oraz lakierów.