
NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY ORZECHÓW
➡ Włoskie - jako jedyne zawierają kwasy omega 3
➡ Migdały - mają najwięcej witaminy E
➡ Brazylijskie - najbogatsze źródło selenu
➡ Laskowe - dostarczają kwasów tłuszczowych
➡ Pekan - są to najtłustsze i najbardziej kaloryczne orzechy
➡ Pistacje - są bogate w beta karoten i potas
➡ Nerkowce - zawierają najwięcej magnezu i żelaza
➡ Ziemne - mają najwięcej białka
Ciekawostki
➡ Włoskie - jako jedyne zawierają kwasy omega 3
➡ Migdały - mają najwięcej witaminy E
➡ Brazylijskie - najbogatsze źródło selenu
➡ Laskowe - dostarczają kwasów tłuszczowych
➡ Pekan - są to najtłustsze i najbardziej kaloryczne orzechy
➡ Pistacje - są bogate w beta karoten i potas
➡ Nerkowce - zawierają najwięcej magnezu i żelaza
➡ Ziemne - mają najwięcej białka
Ciekawostki
- Obróbka termiczna powoduje, że orzechy tracą część cennych właściwości dlatego najlepiej jeść je w formie surowej
- Orzechy zaliczamy do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych, czyli takich alergenów, które powodują ponad 90% alergii na produkty spożywcze na świecie