Nasiona chia, czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Gwatemali i Meksyku. Ich właściwości zdrowotne doceniane były już setki lat temu przez Azteków.

Zaliczane są do grupy SuperFoods czyli Superfood nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.


9 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA


  •  Mają dużą zawartość białka 17g/100g 
  •  Zawierają mało węglowodanów 
  •  Są bezglutenowe 
  •  Pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy 
  •  Uzupełniają dietę w tłuszcze Omega-3 
  •  Są dobrym źródłem wapnia, fosforu, cunku oraz witaminy A 
  •  Zapewniają dobre nawodnienie dzięki dużej absorbcji wody po ich zalaniu 
  •  Wyjątkowo łatwo można wkomponować je w dietę 
  •  Są bogate w antyoksydanty dzięki którym korzystnie wpływają na skórę 

Zastosowanie:

Można je dodać do owsianki, chleba, puddingów, koktajli i smoothies. Same w sobie nie mają zbyt charakterystycznego smaku więc można dodać je naprawdę niemal do wszystkiego 

Komu można polecić nasiona chia ?

Ze względu na zawartość witamin z grupy B nasiona chia zalecane są osobom z problemami układu krążenia, tj. osobom z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem, miażdżycą oraz osobom po zawałach.

Przykładowe przepisy:

1.Nasionka chia z jogurtem:

 -3 łyżki nasion chia
 -kubeczek jogurtu naturalnego
 -1 banan

Dodajemy do jogurtu 3 łyżki nasion chia następnie przelewamy do miseczki. Jogurt pod wpływem nasionek zgęstnieje. Na jogurt kroimy banana. 

2. Pudding z nasionami chia 

- 100 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek nasion chia 
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 2 łyżki soku z buraka

Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pudding dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion.

3. Chia  jogurt

-
2 łyżki chia
-250 ml jogurtu naturalnego lub sojowego

Dla smaku można dodać

- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów
- 1 łyżeczka kokosowych wiórków

Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chia jogurt dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion. 

Smacznego :)