
Nasiona chia, czyli inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Gwatemali i Meksyku. Ich właściwości zdrowotne doceniane były już setki lat temu przez Azteków.
Zaliczane są do grupy SuperFoods czyli Superfood nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.
9 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA
Zastosowanie:
Można je dodać do owsianki, chleba, puddingów, koktajli i smoothies. Same w sobie nie mają zbyt charakterystycznego smaku więc można dodać je naprawdę niemal do wszystkiego
- 5 łyżeczek nasion chia
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 2 łyżki soku z buraka
Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pudding dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion.
3. Chia jogurt
-2 łyżki chia
-250 ml jogurtu naturalnego lub sojowego
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów
- 1 łyżeczka kokosowych wiórków
Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chia jogurt dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion.
Smacznego :)
Zaliczane są do grupy SuperFoods czyli Superfood nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.
9 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA
- Mają dużą zawartość białka 17g/100g
- Zawierają mało węglowodanów
- Są bezglutenowe
- Pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy
- Uzupełniają dietę w tłuszcze Omega-3
- Są dobrym źródłem wapnia, fosforu, cunku oraz witaminy A
- Zapewniają dobre nawodnienie dzięki dużej absorbcji wody po ich zalaniu
- Wyjątkowo łatwo można wkomponować je w dietę
- Są bogate w antyoksydanty dzięki którym korzystnie wpływają na skórę
Zastosowanie:
Można je dodać do owsianki, chleba, puddingów, koktajli i smoothies. Same w sobie nie mają zbyt charakterystycznego smaku więc można dodać je naprawdę niemal do wszystkiego
Komu można polecić nasiona chia ?
Ze względu na zawartość witamin z grupy B nasiona chia zalecane są osobom z problemami układu krążenia, tj. osobom z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem, miażdżycą oraz osobom po zawałach.
Przykładowe przepisy:
1.Nasionka chia z jogurtem:
-3 łyżki nasion chia
-kubeczek jogurtu naturalnego
-1 banan
Dodajemy do jogurtu 3 łyżki nasion chia następnie przelewamy do miseczki. Jogurt pod wpływem nasionek zgęstnieje. Na jogurt kroimy banana.
2. Pudding z nasionami chia
- 5 łyżeczek nasion chia
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 2 łyżki soku z buraka
Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pudding dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion.
3. Chia jogurt
-2 łyżki chia
-250 ml jogurtu naturalnego lub sojowego
Dla smaku można dodać
- 1 łyżka miodu- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów
- 1 łyżeczka kokosowych wiórków
Dodajemy wszystkie produkty do miseczki następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chia jogurt dajemy na noc do lodówki w celu spęcznienia nasion.
Smacznego :)