Po śniadaniu, które powinno dostarczać energię oraz pobudzać metabolizm, nastaje pora na drugie śniadanie i lunch. Najczęściej oba te posiłki są jedzone w biurze, gdzie zwykle nie ma dostępu do całej gamy smakołyków, które wypełniają domową lodówkę aż po same drzwiczki. Z tego powodu łatwiej zadbać o linię – wystarczy wziąć do pracy tylko to, co potrzebne. To dobry czas, aby zatroszczyć się o organizm, dostarczając mu witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej przysłużą się temu bakalie i dietetyczne posiłki pełne przypraw, które wpłyną pozytywnie na odporność oraz znacznie poprawią samopoczucie.

Na drugie śniadanie: orzechy brazylijskie i nerkowce

orzechy brazylijskie

Orzechy orzesznicy wyniosłej, zwanej też brazylijską, są zbierane z ziemi, gdy tylko spadną z dziko rosnących drzew. Wewnątrz łupiny znajduje się bogate źródło błonnika oraz witamin E i B1. Pierwsza z nich wzmacnia strukturę błon lipidowych komórek, druga zaś, określana jako tiamina, pełni funkcję koenzymu uczestniczącego w ważnych przemianach metabolicznych. Uwagę należy zwrócić też na wysoką zawartość minerałów: magnezu, fosforu i potasu. Przede wszystkim jednak owoce orzesznicy wyniosłej są najbogatszym źródłem selenu, który wzmacnia odporność. To jeden z głównych powodów, dla których warto często spożywać orzechy brazylijskie. Cena przekąski zależy między innymi od miejsca i sposobu zbioru – może być wyższa, jeśli odbył się on z poszanowaniem boliwijskich lub brazylijskich ekosystemów, o czym świadczy certyfikat unijny PL-EKO-7, którego logo znajduje się na opakowaniu produktu.

Chociaż nerkowce w rzeczywistości nie są orzechami – to bliższy krewniak mango – podobnie jak i one dostarczają mnóstwa witamin oraz minerałów. Owoce tropikalnego drzewa stanowią bogate źródło potasu, niezbędnego zwłaszcza w czasie upałów ze względu na istotną rolę w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej. Również ze względu na wysoką zawartość magnezu, fosforu czy miedzi warto sięgnąć po orzechy nerkowca. Cena nerkowców jest nieco niższa niż owoców orzesznicy brazylijskiej. W obu przypadkach łatwo jednak znaleźć dużą paczkę, która w biurze starczy na wiele tygodni zdrowego chrupania.

Zalety śliwki kalifornijskiej

Aby otrzymać pełnowartościowy posiłek, warto wymieszać orzechy z suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Miseczka bakalii znakomicie nadaje się do jedzenia w pracy, na przykład przed komputerem. Zarówno w orzechach, jak i owocach jest wiele kalorii, także w postaci zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki węglowodanom nie trzeba zjeść wiele, aby się nasycić.

Ususzona śliwka kalifornijska to cenne źródło witamin z grupy B. Oprócz wspomnianej już tiaminy w miąższu znajduje się ryboflawina, niacyna czy chociażby kwas pantotenowy, który odgrywa niebagatelną rolę w metabolizowaniu kwasów tłuszczowych, protein i węglowodanów. Należy zaznaczyć, że już 100 g suszonego owocu pokrywa aż 55-70% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i antywirusowo.

Zdrowe przyprawy w posiłkach do pracy

yerba mate

Bakaliowa przekąska starczy na kilka godzin pracy, po których warto zrobić sobie przerwę na lunch. Nie musi on się składać z wysokokalorycznych dań – wystarczy sałatka z warzywami czy aromatyczna zupa. Szczególną rolę w każdym posiłku pełnią przyprawy. Sklep internetowy oferuje zdrowe gatunki soli, na przykład himalajską, a także kurkumę wzmacniającą system immunologiczny i zwalczający infekcje czosnek niedźwiedzi. Wiele przypraw można znaleźć w mieszankach – to na przykład curry czy włoszczyzna, które kompleksowo zadbają nie tylko o prozdrowotne właściwości potrawy, ale także o jej smak i aromat.

Z pracą nieodzownie kojarzy się kawa, jednak małą czarną z powodzeniem można zastąpić pobudzającym wywarem yerba mate. Sklep, który dba o szeroką gamę produktów dla mateistów, proponuje między innymi zestawy z tykwą, bombillą i losowymi próbkami suszu. To doskonały sposób, aby rozpocząć przygodę z ostrokrzewem paragwajskim i odkryć swój ulubiony rodzaj yerby. Zaletą wywaru jest pozytywny wpływ na koncentrację oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. W naparze znajdują się związki, które neutralizują niepożądane efekty spożywania kofeiny, dzięki czemu yerba mate nie zmniejsza przyswajalności magnezu lub innych minerałów.