• Tapioka 1kg Zdrowa Skrobia Granulki Targroch

Tapioka 1kg

Brak towaru
13.99
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 10.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Paczkomaty InPost 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska DPD 14.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 16.99
Dostępność Brak towaru
Waga 1.1 kg

Tapioka granulki 1kg Targroch

Minimalny termin przydatności: 20.09.2022

 Kraj pochodzenia: Tajlandia 

 

image

 

TAPIOKA GRANULKI (PERŁY)

Powstaje z manioku – rośliny, która kojarzy się głównie z Ameryką Południową. W Azji wykorzystywana jest do przygotowania Bubble Tea. W kuchni europejskiej perły tapioki najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Dzięki ciekawej strukturze, neutralnemu smakowi i właściwościom hipoalergicznym, produkt ten cieszy się coraz większą popularnością.


Tapioka to nazwa gotowego produktu. Bulwy manioku wyglądem przypominają korzenie chrzanu lub skorzonerę. Surowe są niejadalne, za sprawą obecności szkodliwych związków, które łatwo przekształcają się w cyjanek. Po ugotowaniu zaś stają się w pełni bezpiecznym i wysokoskrobiowym posiłkiem. Dlatego maniok poddaje się obróbce termicznej lub przerabia na takie półprodukty, jak mąka skrobiowa (inaczej kassawa), kasza (attike) czy właśnie tapioka w granulkach. Same perełki tapioki to po prostu rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, w postaci granulatu. 


Te drobne granulki są nie tylko bezglutenowe i całkowicie hipoalergiczne, ale także lekkostrawne – delikatne dla żołądka i jelit. Składają się głównie z węglowodanów – w około 90 procentach – oraz śladowej ilości białka i tłuszczu. Tapioka w perłach jest więc bardzo dobrym wyborem nie tylko na co dzień, ale także w stanach chorobowych, przewlekłych dolegliwościach układu pokarmowego oraz alergiach. Potrawy na jej bazie mogą też bez obaw jadać dzieci i osoby w podeszłym wieku. Tapioka w granulkach to także ciekawa propozycja dla małych niejadków – postać drobnych kulek bardzo atrakcyjnie wygląda w potrawach, przez co może skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia.  



Neutralny smak tapioki sprawia, że znakomicie pasuje do dań na słodko – a jednocześnie jest zbyt delikatna do potraw wytrawnych. Granulki należy gotować tak długo, aż staną się niemal całkowicie przezroczyste. Dla lepszego efektu najlepiej nie robić tego w wodzie, lecz w mleku – krowim, kokosowym lub innym ulubionym. Jest to znakomita baza puddingu, najpopularniejszego deseru z pereł tapioki. Można podawać go z całymi lub przetartymi owocami, czekoladą lub kakao, wanilią, albo kokosową nutą. Odpowiednio przygotowany deser z tapioki jest wskazany nawet dla osób na diecie odchudzającej – 100 g ugotowanych w wodzie pereł to niecałe 160 kalorii! 


Bubble Tea! 

W kuchni polskiej i europejskiej tapioka jest nadal nowością. Jednak w krajach azjatyckich – w naturalnym środowisku występowania manioku – przepisy z jej udziałem są znane od lat. Najbardziej charakterystyczny to Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa, przygotowywana z mlekiem i granulkami tapioki oraz rozmaitymi dodatkami.


Sposób przygotowania

Tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie ugotować w tym samym płynie do miękkości (około 40 minut) na bardzo małym ogniu,cały czas mieszając.


Zastosowanie

Zagęstnik do zup i sosów, składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.


Składniki

Skrobia manioku, woda


Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g

  • Wartość energetyczna 1499kJ / 358kcal
  • Tłuszcz 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Węglowodany 89 g
  • w tym cukry 3 g
  • Błonnik 0 g
  • Białko 0 g
  • Sól** 0 g

Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.