
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Tapioka 1kg Zdrowa Skrobia Granulki Targroch



Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229007339 |
Darmowa dostawa od 149zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Tapioka granulki 1kg Targroch
Minimalny termin przydatności: 20.04.2024
Kraj pochodzenia: Tajlandia
TAPIOKA GRANULKI (PERŁY)
Powstaje z manioku – rośliny, która kojarzy się głównie z Ameryką Południową. W Azji wykorzystywana jest do przygotowania Bubble Tea. W kuchni europejskiej perły tapioki najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Dzięki ciekawej strukturze, neutralnemu smakowi i właściwościom hipoalergicznym, produkt ten cieszy się coraz większą popularnością.
Tapioka to nazwa gotowego produktu. Bulwy manioku wyglądem przypominają korzenie chrzanu lub skorzonerę. Surowe są niejadalne, za sprawą obecności szkodliwych związków, które łatwo przekształcają się w cyjanek. Po ugotowaniu zaś stają się w pełni bezpiecznym i wysokoskrobiowym posiłkiem. Dlatego maniok poddaje się obróbce termicznej lub przerabia na takie półprodukty, jak mąka skrobiowa (inaczej kassawa), kasza (attike) czy właśnie tapioka w granulkach. Same perełki tapioki to po prostu rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, w postaci granulatu.
Te drobne granulki są nie tylko bezglutenowe i całkowicie hipoalergiczne, ale także lekkostrawne – delikatne dla żołądka i jelit. Składają się głównie z węglowodanów – w około 90 procentach – oraz śladowej ilości białka i tłuszczu. Tapioka w perłach jest więc bardzo dobrym wyborem nie tylko na co dzień, ale także w stanach chorobowych, przewlekłych dolegliwościach układu pokarmowego oraz alergiach. Potrawy na jej bazie mogą też bez obaw jadać dzieci i osoby w podeszłym wieku. Tapioka w granulkach to także ciekawa propozycja dla małych niejadków – postać drobnych kulek bardzo atrakcyjnie wygląda w potrawach, przez co może skutecznie zachęcić dzieci do jedzenia.
Neutralny smak tapioki sprawia, że znakomicie pasuje do dań na słodko – a jednocześnie jest zbyt delikatna do potraw wytrawnych. Granulki należy gotować tak długo, aż staną się niemal całkowicie przezroczyste. Dla lepszego efektu najlepiej nie robić tego w wodzie, lecz w mleku – krowim, kokosowym lub innym ulubionym. Jest to znakomita baza puddingu, najpopularniejszego deseru z pereł tapioki. Można podawać go z całymi lub przetartymi owocami, czekoladą lub kakao, wanilią, albo kokosową nutą. Odpowiednio przygotowany deser z tapioki jest wskazany nawet dla osób na diecie odchudzającej – 100 g ugotowanych w wodzie pereł to niecałe 160 kalorii!
Bubble Tea!
W kuchni polskiej i europejskiej tapioka jest nadal nowością. Jednak w krajach azjatyckich – w naturalnym środowisku występowania manioku – przepisy z jej udziałem są znane od lat. Najbardziej charakterystyczny to Bubble Tea, czyli herbata bąbelkowa, przygotowywana z mlekiem i granulkami tapioki oraz rozmaitymi dodatkami.
Sposób przygotowania
Tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku ok. 20 minut. Następnie ugotować w tym samym płynie do miękkości (około 40 minut) na bardzo małym ogniu,cały czas mieszając.
Zastosowanie
Zagęstnik do zup i sosów, składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.
Składniki
Skrobia manioku, woda
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu w 100 g
- Wartość energetyczna 1499kJ / 358kcal
- Tłuszcz 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Węglowodany 89 g
- w tym cukry 3 g
- Błonnik 0 g
- Białko 0 g
- Sól** 0 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
32.99
12.99