• Siemię Lniane 500g Mielone Len Mielony Targroch

Siemię Lniane 500g Mielone Len Mielony Targroch

4.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 10.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Paczkomaty InPost 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska DPD 14.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 0.6 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Siemię Lniane 500g Mielone Len Mielony Targroch

Minimalny termin przydatności: 03.2022
Kraj pochodzenia: Polska

Siemię lniane mielone 500g Targroch

Siemię lniane to roślina o niezwykle szerokich zastosowaniach. W zielarstwie występuje najczęściej pod nazwą siemię lniane, z kolei w przemyśle spożywczym znana jest jako len zwyczajny. Część jadalna to drobne, płaskie nasiona, o brązowej barwie i neutralnym smaku. Uchodzą za naturalny suplement diety oraz środek łagodzący stany zapalne jelit. Dostępne są nie tylko w postaci ziarnistej, ale także mielonej – bardzo wygodnej i łatwo przyswajalnej. 

image

Len mielony właściwości 

Mielone nasiona lnu pozyskiwane są w procesie odtłuszczania, by nie ulegały jełczeniu. Z tego względu ich kaloryczność oraz zawartość witamin i kwasów omega-3 jest mniejsza niż w postaci ziarnistej. Nie zmienia to jednak faktu, że produkt ten dostarcza dużą ilość błonnika pokarmowego, działając korzystnie na perystaltykę jelit i obniżając poziom cholesterolu. 

Sprawdza się także w walce z nadmiernym apetytem. Istotna jest również obecność lignanów, które pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo mielone siemię lniane wpływa na organizm nie tylko od wewnątrz – jego systematyczne spożywanie wspiera utrzymanie dobrej kondycji włosów i paznokci.

 

Wykorzystanie

Len jest najlepiej przyswajalny w zmielonej postaci. Cenne wartości odżywcze ulegają osłabieniu pod wpływem światła i tlenu. Dlatego tak ważną rolę ogrywa szczelne, nieprzezroczyste opakowanie z zamknięciem strunowym. 

Najpopularniejszą formą spożywania siemienia lnianego jest przygotowywanie kleiku. Jednak zamiast zalewać proszek lniany wrzątkiem lepiej dodać go do sałatki, jogurtu, miodu, owsianki lub koktajlu. Dzięki drobnej postaci to także znakomity substytut dla kalorycznej panierki z bułki tartej. 

Zastosowanie

Mielony len znajduje różnorodne zastosowanie w kuchni wegetarian i wegan. Dostarcza składniki odżywcze typowe dla ryb oraz, dzięki gęstej, kleistej konsystencji, zastępuje jajka w wypiekach i naleśnikach.

Doskonale nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków, może być także posypką do kanapek, muesli, deserów. Można podawać go z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem. Siemię lniane mielone jest smacznym dodatkiem do zup, sosów, płatków śniadaniowych, świetnie nadaje się do panierowanie mięs.

 

Charakteryzuje go wysoka zawartość błonnika pokarmowego


Składniki

Zmielone nasiona lnu brązowego 100%

 

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 1315 kJ / 313 kcal

Tłuszcz 9 g

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g

Węglowodany 7 g

-w tym cukry 2 g 

Błonnik 38 g

Białko 32 g

Sól 0,15 g

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

 

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.