-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Quinoa Komosa Ryżowa 1kg Biała Białko Targroch
Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) |
Cena przesyłki | 9.99 |
Dostępność | Dostępny na magazynie 21 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229008152 |
Darmowa dostawa od 149zł
QUINOA KOMOSA RYŻOWA 1kg Targroch
MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 30.11.2025
KRAJ POCHODZENIA: INDIE
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej W Polsce znana jest jako komosa ryżowa
Co to jest quinoa?
Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże, odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.
Właściwości:
- Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
- Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
- Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
- Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
- Jest bogata w błonnik pokarmowy.
Białko zawarte w komosie jest białkiem kompletnym czyli pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E,magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Przyczynia się do oczyszczenia organizmu i obniżenia cholesterolu.
Sposób przygotowania:
Quinoa jest używana do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale może być użyta również do potraw słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.
- Jest doskonałym zamiennikiem kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1490 kJ / 355 kcal
- Tłuszcz 5,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 57,8 g
- w tym cukry 5,1 g
- Błonnik 6,8 g
- Białko 15,1 g
- Sól** 0,02 g
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:
- Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.