• Quinoa Czerwona Komosa Ryżowa 1kg Białko Targroch

18.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.99
Przesyłka kurierska 11.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka kurierska pobranie 14.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 1.1 kg

Darmowa dostawa od 199zł

QUINOA KOMOSA RYŻOWA CZERWONA 1kg Targroch

MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 17.02.2022   

KRAJ POCHODZENIA: PERU

 

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej W Polsce znana jest jako komosa ryżowa

image

Co to jest quinoa?

Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże, odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

 

Właściwości:

  •  Zawiera aż 20% przyswajalnego białka. 
  •  Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko. 
  •  Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
  •  Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. 
  •  Jest bogata w błonnik pokarmowy. 

 

Białko zawarte w komosie jest białkiem kompletnym czyli pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E,magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Przyczynia się do oczyszczenia organizmu i obniżenia cholesterolu.

 

Sposób przygotowania:

Quinoa jest używana do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale może być użyta również do potraw słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.

  • Jest doskonałym zamiennikiem kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów.

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1540 kJ / 368 kcal
  • Tłuszcz 6,07 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
  • Węglowodany 64,16 g
  • w tym cukry 0,1 g
  • Błonnik 7 g
  • Białko 14,12 g
  • Sól 0,012 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g:

  • Cynk 3,1 mg
  • Magnez 197 mg
  • Fosfor 457 mg
  • Niacyna 1,520 mg

Możliwe naturalne odchylenia.

 RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem: 

  •  Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
  •  Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
  •  Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.