-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Quinoa Czerwona Komosa Ryżowa 1kg Białko Targroch


Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229003225 |
Darmowa dostawa od 149zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
QUINOA KOMOSA RYŻOWA CZERWONA 1kg Targroch
MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 14.01.2024
KRAJ POCHODZENIA: PERU
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej W Polsce znana jest jako komosa ryżowa
Co to jest quinoa?
Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże, odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.
Właściwości:
- Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
- Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
- Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
- Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
- Jest bogata w błonnik pokarmowy.
Białko zawarte w komosie jest białkiem kompletnym czyli pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E,magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Przyczynia się do oczyszczenia organizmu i obniżenia cholesterolu.
Sposób przygotowania:
Quinoa jest używana do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale może być użyta również do potraw słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.
- Jest doskonałym zamiennikiem kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1540 kJ / 368 kcal
- Tłuszcz 6,07 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 64,16 g
- w tym cukry 0,1 g
- Błonnik 7 g
- Białko 14,12 g
- Sól 0,012 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g:
- Cynk 3,1 mg
- Magnez 197 mg
- Fosfor 457 mg
- Niacyna 1,520 mg
Możliwe naturalne odchylenia.
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
- Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
28.99
19.99
29.99
6.99