• Pasta Sezamowa Masło Tahini 500g 100%

Pasta kokosowa

19.99
39.98/kg
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 9.99
Paczkomaty InPost 24/7 11.99
Przesyłka Kurierska InPost 13.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 13.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie

Darmowa dostawa od 149zł

Pasta Sezamowa Tahini  500g

Minimalny termin przydatności:  06.11.2024

 

Kraj pochodzenia: TURCJA

 

Pasta kokosowa 100% naturalna

 

image

 


Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu.


Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.   


Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności. 


Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez.

 


Przepis na tahini


Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę. 


Tahini najlepiej wykorzystać: 


- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,


- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy, 


- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami. 

Składniki:


  • 100% PASTA Z SEZAMU
  • 100% NATURALNA
  • BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
  • BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

 


Przechowywanie


Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.


Dodatkowe informacje


Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna 2781 kJ / 673 kcal
  • Tłuszcz 59,9 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66 g
  • Węglowodany 2,1 g
  • w tym cukry 1,6 g
  • Błonnik 7,9 g
  • Białko 27,4 g
  • Sól** 0,03 g

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

______________________________________________________________________________________________________________

 

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.