-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Pasta Sezamowa Masło Tahini 500g 100%


Wysyłka w ciągu | Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
||||||||||||||
Waga | 0.7 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229007421 |
Darmowa dostawa od 99zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Pasta Sezamowa Tahini 500g
Minimalny termin przydatności: 26.10.2023
Kraj pochodzenia: TURCJA
Pasta kokosowa 100% naturalna
Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu.
Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.
Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności.
Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez.
Przepis na tahini
Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę.
Tahini najlepiej wykorzystać:
- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,
- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy,
- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami.
Składniki:
- 100% PASTA Z SEZAMU
- 100% NATURALNA
- BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
- BEZ DODATKU SOLI I CUKRU
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Dodatkowe informacje
Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 2781 kJ / 673 kcal
- Tłuszcz 59,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66 g
- Węglowodany 2,1 g
- w tym cukry 1,6 g
- Błonnik 7,9 g
- Białko 27,4 g
- Sól** 0,03 g
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
______________________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
15.99
19.99
12.99