• Pasta Sezamowa Masło Tahini 500g 100%

Pasta kokosowa

14.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.99
Przesyłka kurierska 11.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka kurierska pobranie 14.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 0.7 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Pasta Sezamowa Tahini  500g

Minimalny termin przydatności:  30.07.2021

 

Kraj pochodzenia: Wyprodukowana w Polsce

 

Pasta kokosowa 100% naturalna

 

image

 


Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu.


Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.   


Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności. 


Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez.

 


Przepis na tahini


Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę. 


Tahini najlepiej wykorzystać: 


- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,


- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy, 


- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami. 

Składniki:


  • 100% PASTA Z SEZAMU
  • 100% NATURALNA
  • BEZ DODATKU OLEJU PALMOWEGO
  • BEZ DODATKU SOLI I CUKRU

 


Przechowywanie


Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.


Dodatkowe informacje


Olej z kokosa na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna 2781 kJ / 673 kcal
  • Tłuszcz 59,9 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66 g
  • Węglowodany 2,1 g
  • w tym cukry 1,6 g
  • Błonnik 7,9 g
  • Białko 27,4 g
  • Sól** 0,03 g

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

______________________________________________________________________________________________________________

 

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.