• Orzechy Włoskie Łuskane 1kg

Orzechy Włoskie 1kg

44.99 -18% 36.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.99
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.99
Przesyłka kurierska 11.99
Przesyłka kurierska pobranie 14.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 1.1 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Minimalny termin przydatności: 11/2021

Kraj pochodzenia: Polska

Orzechy włoskie łuskane

Naturalne, bez dodatków, wysokiej jakości.

Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. 

Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku.

image

Energia dla mózgu

Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę.

Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Zastosowanie

Orzechy włoskie są składnikiem wielu ciast i deserów, dodajemy je do sałatek lub musli. Jednak ich zastosowanie może być nie tylko kulinarne ale i kosmetyczne, znane są maseczki na twarz lub peelingi do ciała z wykorzystaniem orzechów włoskich.

Składniki

Orzechy włoskie łuskane

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

2699 kJ / 645 kcal

1350 kJ / 323 kcal

16 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

60,3 g

6,56 g

30,2 g

3,28 g

4 3%

16 %

Węglowodany

- w tym cukry

18 g

2,2 g

9 g

1,1 g

3 %

1 %

Błonnik

6,5 g

3,3 g

-

Białko

16 g

8 g

16 %

Sól**

0,01 g

< 0,01 g

< 1 %

 

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

 

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezammigdałyprodukty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

 

UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.