-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Oliwa z Oliwek Extra Virgin 1000 ml Targroch


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229007650 |
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno 1000ml
Minimalny termin przydatności: 14.12.2023
Kraj pochodzenia: Grecja
Jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. To produkt obowiązkowy u wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.
Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych.
Czy oliwa jest zdrowa?
Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany.
Smażyć na oliwie czy nie?
Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu.
Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe.
Jak przechowywać oliwę?
Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki.
Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego.
Składniki
Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.
Zastosowanie
Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml:
- Wartość energetyczna - 3449 kJ / 824 kcal
- Tłuszcz - 91,6 g,
- w tym kwasy tłuszczowe: nasycone - 13,6 g
- jednonienasycone - 71,7 g
- wielonienasycone - 6,3 g
- Węglowodany - 0 g
- w tym cukry - 0 g
- Błonnik - 0 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0 g
- Omega-3 - 0,64 g,
- Omega-6 - 5,95 g
- Omega-9 - 69,62 g
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opis
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
28.99
3.99
17.99
29.99
56.99
15.99