• Mąka Owsiana 1kg Targroch Naturalna

Mąka owsiana 1kg

13.99
13.99/kg
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 9.99
Paczkomaty InPost 24/7 11.99
Przesyłka Kurierska InPost 13.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 13.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie

Darmowa dostawa od 149zł

MĄKA OWSIANA 1KG

 

 

Minimalny termin przydatności: 30.12.2024

Kraj pochodzenia: Polska

W ostatnich kilku latach bardzo wiele mówi się o pozytywnych właściwościach owsa. Co ciekawe, z wszystkich polskich upraw tego zboża, zjadamy jednak zaledwie 5%. Niemal cała reszta zostaje przeznaczona na… paszę dla zwierząt. Czy to oznacza, że owies jest w jakimś stopniu zbożem mniej wartościowym? Zdecydowanie nie! Jego właściwości odżywcze są wręcz imponujące. Właśnie dlatego mąka owsiana, która powstaje ze zmielonych ziaren owsa, powinna znaleźć się w każdej kuchni. 

image

Mąka owsiana – bezglutenowa

W mące owsianej znajduje się przede wszystkim bardzo dużo błonnika pokarmowego. Oznacza to, że ten rodzaj mąki jest odpowiedni zwłaszcza dla tych, którzy nie najadają się jasnym, pszennym pieczywem, a także cierpią z powodu zaparć. Poza tym mąka z owsa zawiera zdrowe tłuszcze, antyoksydanty oraz cenne minerały – z magnezem na czele. Zawiera również żelazo, cynk, wapń oraz witaminy B i E. Warto też wspomnieć o białkach – aweninach – które w sporadycznych przypadkach, mogą wywoływać celiakię. Dlatego chociaż mąka owsiana jest naturalnie bezglutenowa, to osoby uczulone na to białko powinny zachować szczególną ostrożność. 

 Zastosowanie 

Po mąkę z owsa powinny sięgnąć przede wszystkim osoby, które nie przepadają za klasycznymi owsiankami i nie spożywają tego zboża w innych postaciach. Mąka owsiana sprawdzi się we wszelakich wypiekach, zwłaszcza tych na słodko, dzięki delikatnie orzechowemu aromatowi. Często wykorzystywana jest także w potrawach dla wegan i osób uczulonych na nabiał. Dzięki właściwościom silnie wiążącym mąka owsiana nadaje odpowiednią konsystencję roślinnym wypiekom lub naleśnikom, zastępując jaja. Można bez obaw stosować ją samodzielnie lub miksując z innymi zbożami. 

 Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 Właściwości odżywcze

image

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).


Mąka owsiana jest naturalnym źródłem:

  •  Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
  •  Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  •  Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Przechowywanie:
  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.