• Mąka Kokosowa 1kg Targroch Naturalna

Kolor/Wzór
14.99
14.99/kg
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 9.99
Paczkomaty InPost 24/7 11.99
Przesyłka Kurierska InPost 13.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 13.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie

Darmowa dostawa od 149zł

 

MĄKA KOKOSOWA 1KG

Minimalny termin przydatności: 10.05.2025

Kraj pochodzenia: SRI LANKA 

Kokosy to  orzechy, które nie tylko ze względu na pokaźny rozmiar, ale także dlatego, że są składnikiem wielu produktów. Wśród produktów kokosowych wyróżniamy mleko, wodę, olej, wiórki, a także cukier i mąkę. 

image

Informacje:

Mąka kokosowa, pod względem pozyskiwania, jest tak naprawdę pozostałością po produkcji innych wyrobów kokosowych. Uzyskuje się ją podczas wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Z miąższu kokosu usuwany jest płyn i tłuszcz, a pozostała masa zostaje zmielona i wysuszona. Ma delikatnie kokosowy aromat i słodkawy smak. Mąka kokosowa jest całkowicie bezglutenowa, a na dodatek można ją jeść w surowej postaci. Błonnik i białko stanowią ponad połowę wartości odżywczych mąki kokosowej. Z kolei bardzo niewiele jest w niej węglowodanów. Jest często wybierana przez sportowców oraz osoby dbające o linię i diabetyków. Wybierając mąkę kokosową nie warto zwracać uwagi na kalorie, ze względu na wyjątkowe bogactwo protein, błonnika oraz minerałów. 

Zastosowanie

Przed wykorzystaniem mąki kokosowej należy wiedzieć, jak obchodzić się z tym produktem. W związku z tym, że można spożywać ją na surowo, najłatwiej dodać łyżkę lub dwie do owocowego koktajlu lub owsianki. Innym sposobem jest spróbowanie wypieków z dodatkiem mąki z kokosa. Ze względu na silne właściwości zagęszczające i większy ciężar, nie sprawdzi się ona jako samodzielny substytut mąki pszennej. Dotyczy to zwłaszcza ciast, które wymagają wyrośnięcia. Najlepszą metodą jest wymieszanie kilku rodzajów mąk, tak by mąka kokosowa stanowiła około 15% całości. Takie proporcje pozwolą na swobodne wyrośnięcie ciasta, a dodatkowo obniżą indeks glikemiczny wypieku i wzmocnią smak. Mąka ta jest także często wykorzystywana do chlebków bananowych, panierek, deserów na ciepło i zimno, mlecznych shaków oraz ciasta na słodkie pierogi i naleśniki.

Należy pamiętać, by stosując mąkę kokosową, dodać odpowiednią ilość wody i – wedle uznania – nieco mniej cukru niż zwykle. 

  • Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego

SKŁADNIKI:

Mąka kokosowa

 

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE 

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1362 kJ / 324 kcal

681 kJ / 162 kcal

8 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

12 g

10,8 g

6 g

5,4 g

9 %

27 %

Węglowodany

- w tym cukry

15 g

0 g

7,5 g

0 g

3 %

0 %

Błonnik

40 g

20 g

-

Białko

19,1 g

9,6 g

19 %

Sól**

0 g

 0 g

0 %

 

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

 

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.