-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Cynamon Cejloński Laski 50g
Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność | Dostępny na magazynie 1 szt. |
Kod kreskowy | 5902115135712 |
EAN | 5902115135712 |
Darmowa dostawa od 149zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Cynamon Cejloński Laski 50g
Minimalny termin przydatności: 30.03.2025
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Na rynku spotykamy dwie odmiany cynamonu, cassia i cejloński. O ten drugi znacznie trudniej w sklepach. Zazwyczaj, aby go kupić, trzeba się udać do sklepu ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.
Cynamon cejloński ma przede wszystkim dużo mniejszą zawartość kumaryny – substancji, która w dużych ilościach może być toksyczna dla wątroby. Cynamon cejloński ma również inny kolor, jest jaśniejszy. Różni się też smakiem, jest delikatniejszy, łagodniejszy i słodszy.
Stosowanie
Cynamon cejloński można stosować w kuchni na wiele różnych sposobów. Po zmieleniu, jest idealny do domowych słodkości: bułeczek, drożdżówek, ciastek, zapiekanych owoców. Doskonale się łączy z jabłkiem lub pomarańczą, pasuje do owsianki i innych zbożowych płatków zjadanych na ciepło, takich jak ryż czy kaszy jaglanej na słodko. Doprawia się nim dania orientalne i mięsa przyrządzane na słodko.
Można również łamać laski i dodawać je do przyrządzanych napojów (kawa, herbata) czy dań na jednogarnkowych (np. ryż z warzywami). Aromat i smak przeniknie do przyrządzonych dań i sprawi, że będą smakować jeszcze lepiej.
Polecany jest do słodkich potraw, ciastek i owoców. Sprawdza się jako doskonały dodatek do owsianek i kawy.