• Cynamon Cejloński Laski 50g

11.99
239.8/kg
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 9.99
Paczkomaty InPost 24/7 11.99
Przesyłka Kurierska InPost 13.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 13.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie

Darmowa dostawa od 149zł

Cynamon Cejloński Laski 50g

Minimalny termin przydatności: 30.03.2025

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

 

Na rynku spotykamy dwie odmiany cynamonu, cassia i cejloński. O ten drugi znacznie trudniej w sklepach. Zazwyczaj, aby go kupić, trzeba się udać do sklepu ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.

image

Cynamon cejloński ma przede wszystkim dużo mniejszą zawartość kumaryny – substancji, która w dużych ilościach może być toksyczna dla wątroby. Cynamon cejloński ma również inny kolor, jest jaśniejszy. Różni się też smakiem, jest delikatniejszy, łagodniejszy i słodszy.

image

Stosowanie

Cynamon cejloński można stosować w kuchni na wiele różnych sposobów. Po zmieleniu, jest idealny do domowych słodkości: bułeczek, drożdżówek, ciastek, zapiekanych owoców. Doskonale się łączy z jabłkiem lub pomarańczą, pasuje do owsianki i innych zbożowych płatków zjadanych na ciepło, takich jak ryż czy kaszy jaglanej na słodko. Doprawia się nim dania orientalne i mięsa przyrządzane na słodko.

Można również łamać laski i dodawać je do przyrządzanych napojów (kawa, herbata) czy dań na jednogarnkowych (np. ryż z warzywami). Aromat i smak przeniknie do przyrządzonych dań i sprawi, że będą smakować jeszcze lepiej.

Polecany jest do słodkich potraw, ciastek i owoców. Sprawdza się jako doskonały dodatek do owsianek i kawy.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.