-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Agar Zagęstnik Naturalna Żelatyna 100g
Wysyłka w ciągu | Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) |
Cena przesyłki | 9.99 |
Dostępność | Dostępny na magazynie 10 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229004987 |
Darmowa dostawa od 149zł
AGAR-AGAR PROSZEK NATURALNA ŻELATYNA 100G
Minimalny termin przydatności: 14.12.2026
Kraj pochodzenia: Chiny
Opis:
Agar, naturalna, morska żelatyna - pod takimi nazwami występuje substancja żelująca agar-agar. To jeden z tych produktów, o których wiele osób nawet nie słyszało i różnie bywa z jego dostępnością w sklepach. Niepokój, a nawet niechęć, może dodatkowo wzbudzać fakt, że agar pozyskiwany jest z glonów, a na etykietach spożywczych widnieje jako E406.
“Żelatyna” z morza:
Agar-agar jest produktem całkowicie naturalnym, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów rosnących w różnych zakątkach świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz dużym zainteresowaniem dietą roślinną.
Ciekawostka:
W przeciwieństwie do swojego pochodzenia zwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.
Jest to Naturalna wegańska substancja żelująca do żywności
Składniki:
- Agar-agar
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 5 g |
%RWS* w 5 g |
Wartość energetyczna |
1411 kJ / 336 kcal |
71 kJ / 17 kcal |
1 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g 0,1 g |
< 0,10 g < 0,01 g |
< 1 % < 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
73,2 g 3 g |
3,66 g 0,15 g |
1 % < 1 % |
Błonnik |
7,7 g |
0,4 g |
- |
Białko |
6,2 g |
0,3 g |
1 % |
Sól** |
0,26 g |
0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Dawkowanie:
Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st.C) Moczyć 10-15 minut . Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie , kiedy zaczyna wrzeć . Mieszać często . Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach.
Przechowywanie:
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
________________________________________________________________________________________________
UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak wartości przedstawione w powyższej tabeli mogą się nieco różnić. Jest to zależne od partii produktu