• Pektyna do Dżemów i Przetworów 250g Naturalna

29.69
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 8.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 8.99
Paczkomaty InPost 24/7 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 17.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 0.26 kg

Darmowa dostawa od 99zł

PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA AMIDOWANA 250g

MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 16.02.2023

KRAJ POCHODZENIA: WŁOCHY

image

Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny. 

Jasna strona E!

Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów  środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.

Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.

Składniki

Pektyna E440 (ii), sacharoza.

Wartość odżywcza produktu w 100g


Wartość energetyczna – 1070kJ / 256kcal

Tłuszcz – 1,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g
Węglowodany – 33g
- w tym cukry – 30g
Błonnik – 45g
Białko – 5g
Sól** – <0,01g

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Przykładowy sposób użycia

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające glutenróżne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.