-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Pektyna do Dżemów i Przetworów 100g Naturalna


Wysyłka w ciągu | Zamów do 13:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||||
Cena przesyłki |
10.99
|
||||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
||||||||||||||||
Waga | 0.11 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229005144 |
Darmowa dostawa od 199zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
PEKTYNA CYTRUSOWO-JABŁKOWA AMIDOWANA 100g
MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 16.02.2023
KRAJ POCHODZENIA: Włochy
Polisacharyd, pektyna, substancja zagęszczająca, E440 - brzmi niepokojąco, zbyt laboratoryjnie, nie tak swojsko jak znana i lubiana żelatyna. Wśród całej sekwencji szkodliwych i owianych złą sławą E są też substancje pożyteczne, w tym roślinne, w pełni naturalne, bogate w błonnik pektyny.
Jasna strona E!
Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.
Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.
Składniki
Pektyna E440 (ii), sacharoza.
Wartość odżywcza produktu w 100g
Wartość energetyczna – 1070kJ / 256kcal
Tłuszcz – 1,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g
Węglowodany – 33g
- w tym cukry – 30g
Błonnik – 45g
Białko – 5g
Sól** – <0,01g
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Przykładowy sposób użycia
Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Przechowywanie
Przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
4.89
14.99
14.99