-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
Oliwa z oliwek Extra Virgin 500 ml






Wysyłka w ciągu | Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
||||||||||||||
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903229007667 |
Darmowa dostawa od 99zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno 500ml
Minimalny termin przydatności: 14.12.2023
Kraj pochodzenia: Grecja
Jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. To produkt obowiązkowy u wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.
Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych.
Czy oliwa jest zdrowa?
Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany.
Smażyć na oliwie czy nie?
Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu.
Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe.
Jak przechowywać oliwę?
Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki.
Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego.
Składniki
Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.
Zastosowanie
Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.
Wartość odżywcza produktu
|
W 100 ml
|
W porcji 10 ml
|
%RWS* w 10 ml
|
Wartość energetyczna
|
3449 kJ / 824 kcal
|
345 kJ / 82 kcal
|
4 %
|
Tłuszcz
|
91,6 g
|
9,16 g
|
13 %
|
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
|
13,6 g
|
1,36 g
|
7 %
|
Węglowodany
|
0 g
|
0 g
|
0 %
|
Błonnik
|
0 g
|
0 g
|
-
|
Białko
|
0 g
|
0 g
|
0 %
|
Sól |
0 g
|
0 g
|
0 %
|
Omega-3
|
0,64 g
|
0,06 g
|
-
|
Omega-6
|
5,95 g
|
0,60 g
|
-
|
Omega-9
|
69,62 g
|
6,96 g
|
-
|
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Opis
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
8.39
23.39