• Oliwa z oliwek Extra Virgin 500 ml

Oliwa z oliwek Extra Virgin 500 ml

17.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 13:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 10.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Paczkomaty InPost 24/7 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska DPD 14.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 1 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno 500ml

 

Minimalny termin przydatności: 17.02.2022

Kraj pochodzenia: Grecja

 


Jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. To produkt obowiązkowy u wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.

Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. 

image

Czy oliwa jest zdrowa?

Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. 

Smażyć na oliwie czy nie? 

Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. 

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe. 

Jak przechowywać oliwę? 

Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki.

Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego. 

Składniki

Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.

Zastosowanie

Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.

 

Wartość odżywcza produktu

 

 

W 100 ml 

 

W porcji 10 ml 

 

%RWS* w 10 ml 

 

Wartość energetyczna

 

3449 kJ / 824 kcal 

 

345 kJ / 82 kcal 

 

4 % 

 

Tłuszcz 

 

91,6 g 

 

9,16 g 

 

13 % 

 

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone

 

13,6 g
71,7 g
6,3 g

 

1,36 g
7,17 g
0,63 g

 

7 %
-
-

 

Węglowodany
w tym cukry
 

 

0 g
0 g
 

 

0 g
0 g
 

 

0 %
0 %
 

 

Błonnik 

 

0 g 

 

0 g 

 

- 

 

Białko 

 

0 g 

 

0 g 

 

0 % 

 

Sól

0 g 

 

0 g 

 

0 % 

 

Omega-3 

 

0,64 g 

 

0,06 g 

 

- 

 

Omega-6 

 

5,95 g 

 

0,60 g 

 

- 

 

Omega-9 

 

69,62 g 

 

6,96 g 

 

- 

 

 

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

 

Opis

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.