• Oliwa z oliwek Extra Virgin 500 ml

Oliwa z oliwek Extra Virgin 500 ml

17.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 10.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Paczkomaty InPost 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska DPD 14.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 1 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno 500ml

 

Minimalny termin przydatności: 17.02.2022

Kraj pochodzenia: Grecja

 


Jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. W Polsce dorównuje popularnością nawet rodzimemu olejowi rzepakowemu. To podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. To produkt obowiązkowy u wszystkich miłośników smacznego i zdrowego jedzenia.

Określenie extra virgin wskazuje na najlepszą kategorię oliwy, która nie tylko doskonale smakuje, ale także zawiera mnóstwo polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. 

image

Czy oliwa jest zdrowa?

Dobrej jakości tłuszcze roślinne są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przypadku oliwy istotne, by produkt był pierwszego tłoczenia, pozyskiwany z całych owoców, a nie wytłoczyn. Tylko taki olej oliwkowy jest wartościowy dla organizmu – pod warunkiem, że jest też w odpowiedni sposób przechowywany i stosowany. 

Smażyć na oliwie czy nie? 

Zastosowanie oliwy zdaje się być oczywiste – jako olej nieschnący doskonale sprawdza się zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych. Podkreśla smak sałatek i dressingów oraz wyśmienicie smakuje z pieczywem. To jednak nie serwowanie jej na zimno budzi wątpliwości, a poddawanie oliwy obróbce termicznej – konkretnie smażeniu. 

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten spór, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest serwowanie oliwy na zimno oraz wykorzystywanie jej do krótkiego podsmażania dań w niskich temperaturach. W ten sposób zachowane zostaną zarówno drogocenne walory odżywcze tego śródziemnomorskiego specjału, jak i smakowe. 

Jak przechowywać oliwę? 

Po otwarciu olej oliwkowy jest zdatny do spożycia przez 8-10 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym, nienasłonecznionym miejscu, ale też nie w lodówce, ze względu na wrażliwość na gwałtowne zmiany temperatur. W warunkach chłodniczych oliwa mętnieje, jednak jest to proces naturalny i odwracalny. Jej smak powinien być wyraźny, delikatnie pikantny i nieco gorzki.

Oliwa extra virgin ze względu na tradycyjną uprawę oliwek i naturalny proces tłoczenia jest produktem segmentu premium, o cenie przewyższającej nawet kilkadziesiąt złotych za butelkę. Oliwa z oliwek Targroch to propozycja dobrej jakości, w cenie dostępnej dla każdego. 

Składniki

Oliwa z oliwek najwyższej jakości powstaje metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega -3.

Zastosowanie

Oliwa z oliwek doskonale nadaję się do pieczenia, sałatek, przystawek i innych dań serwowanych na zimno.

 

Wartość odżywcza produktu

 

 

W 100 ml 

 

W porcji 10 ml 

 

%RWS* w 10 ml 

 

Wartość energetyczna

 

3449 kJ / 824 kcal 

 

345 kJ / 82 kcal 

 

4 % 

 

Tłuszcz 

 

91,6 g 

 

9,16 g 

 

13 % 

 

w tym kwasy tłuszczowe nasycone
jednonienasycone
wielonienasycone

 

13,6 g
71,7 g
6,3 g

 

1,36 g
7,17 g
0,63 g

 

7 %
-
-

 

Węglowodany
w tym cukry
 

 

0 g
0 g
 

 

0 g
0 g
 

 

0 %
0 %
 

 

Błonnik 

 

0 g 

 

0 g 

 

- 

 

Białko 

 

0 g 

 

0 g 

 

0 % 

 

Sól

0 g 

 

0 g 

 

0 % 

 

Omega-3 

 

0,64 g 

 

0,06 g 

 

- 

 

Omega-6 

 

5,95 g 

 

0,60 g 

 

- 

 

Omega-9 

 

69,62 g 

 

6,96 g 

 

- 

 

 

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

 

Opis

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.