• Olej z Czarnuszki 500ml Zimnotłoczony Targroch

Olej z Czarnuszki zimnotłoczony 500ml

49.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 10.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Paczkomaty InPost 10.99
Przesyłka Kurierska InPost 12.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 12.99
Przesyłka Kurierska DPD 14.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 15.99
Przesyłka Kurierska DPD Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 0.8 kg

Darmowa dostawa od 199zł

OLEJ Z CZARNUSZKI 500 ML

MINIMALNY TERMIN PRZYDATNOŚCI: 21.10.2021

KRAJ POCHODZENIA: INDIE


Czarnuszka siewna, zwana też czarnuchą lub czarnym kminem, to przyprawa i roślina lecznicza. Jak sama nazwa wskazuje jej nasiona mają głęboką, czarną barwę. Wyraźny, ostry, korzenny zapach sprawia, że są popularnym dodatkiem do serów, niektórych mięs, dań z kapusty i pszennych wypieków. Składają się aż w 40% z tłuszczu, co czyni je znakomitym surowcem do tłoczenia oleju.

image

 

Olej z czarnuszki siewnej. To produkt tłoczony na zimno o szerokim zastosowaniu kuchennym, leczniczym i kosmetycznym. Olej ten doskonale sprawdza się także w warunkach domowych - może być przyjmowany jako suplement diety - doustnie, dodawany do potraw - na zimno, lub aplikowany bezpośrednio na włosy, skórę i paznokcie.

 

Olej z czarnuszki to źródło kwasów omega-3, bardzo istotnego - i często bagatelizowanego - składnika diety. Dodatkowo produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz bakterio- i grzybobójcze. Regularnie stosowany wspiera odporność i poprawia procesy trawienne. Dzięki metodzie tłoczenia na zimno oraz braku rafinacji zachowuje cenne wartości odżywcze.

 

^ ŹRÓDŁO KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3

 

Składniki

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Zastosowanie

Olej z czarnuszki doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie - jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

 

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 10 g
(1 łyżka stołowa)

%RWS* w 10 g

Wartość energetyczna

3621 kJ / 881 kcal

362 kJ / 88 kcal

4 %

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

jednonienasycone kwasy tłuszczowe

wielonienasycone kwasy tłuszczowe

100 g

14,7 g

21,2 g

58,3 g

10 g

1,5 g

2,1 g

5,8 g

14 %

7 %

-

-

Węglowodany

w tym cukry

0 g

0 g

0 g

0 g

0 %

0 %

Błonnik

0 g

0 g

-

Białko

0 g

0 g

0 %

Sól

0 g

0 g

0 %

Omega-3

0,2 g

< 0,1 g

-

Omega-6

58,1 g

5,8 g

-

 

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.