• Mąka Kokosowa 500g Targroch Naturalna

5.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.99
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 9.99
Przesyłka kurierska 11.99
Przesyłka kurierska pobranie 14.99
Dostępność Dostępny na magazynie
Waga 1 kg

Darmowa dostawa od 199zł

Minimalny termin przydatności: 20.11.2021

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

MĄKA KOKOSOWA 500g

Kokosy to  orzechy, które nie tylko ze względu na pokaźny rozmiar, ale także dlatego, że są składnikiem wielu produktów. Wśród produktów kokosowych wyróżniamy mleko, wodę, olej, wiórki, a także cukier i mąkę.


image 


Informacje:

Mąka kokosowa, pod względem pozyskiwania, jest tak naprawdę pozostałością po produkcji innych wyrobów kokosowych. Uzyskuje się ją podczas wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Z miąższu kokosu usuwany jest płyn i tłuszcz, a pozostała masa zostaje zmielona i wysuszona. Ma delikatnie kokosowy aromat i słodkawy smak. Mąka kokosowa jest całkowicie bezglutenowa, a na dodatek można ją jeść w surowej postaci. Błonnik i białko stanowią ponad połowę wartości odżywczych mąki kokosowej. Z kolei bardzo niewiele jest w niej węglowodanów. Jest często wybierana przez sportowców oraz osoby dbające o linię i diabetyków. Wybierając mąkę kokosową nie warto zwracać uwagi na kalorie, ze względu na wyjątkowe bogactwo protein, błonnika oraz minerałów. 

 

Zastosowanie

Przed wykorzystaniem mąki kokosowej należy wiedzieć, jak obchodzić się z tym produktem. W związku z tym, że można spożywać ją na surowo, najłatwiej dodać łyżkę lub dwie do owocowego koktajlu lub owsianki. Innym sposobem jest spróbowanie wypieków z dodatkiem mąki z kokosa. Ze względu na silne właściwości zagęszczające i większy ciężar, nie sprawdzi się ona jako samodzielny substytut mąki pszennej. Dotyczy to zwłaszcza ciast, które wymagają wyrośnięcia. Najlepszą metodą jest wymieszanie kilku rodzajów mąk, tak by mąka kokosowa stanowiła około 15% całości. Takie proporcje pozwolą na swobodne wyrośnięcie ciasta, a dodatkowo obniżą indeks glikemiczny wypieku i wzmocnią smak. Mąka ta jest także często wykorzystywana do chlebków bananowych, panierek, deserów na ciepło i zimno, mlecznych shaków oraz ciasta na słodkie pierogi i naleśniki.

Należy pamiętać, by stosując mąkę kokosową, dodać odpowiednią ilość wody i – wedle uznania – nieco mniej cukru niż zwykle. 

  • Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego

 

SKŁADNIKI:

Mąka kokosowa


WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE 

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1362 kJ / 324 kcal

681 kJ / 162 kcal

8 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

12 g

10,8 g

6 g

5,4 g

9 %

27 %

Węglowodany

- w tym cukry

15 g

0 g

7,5 g

0 g

3 %

0 %

Błonnik

40 g

20 g

-

Białko

19,1 g

9,6 g

19 %

Sól**

0 g

 0 g

0 %

 

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Możliwe naturalne odchylenia.

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

 

Informacje o alergenach

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.