-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )

-
BIO Olej Kokosowy Nierafinowany 900ml


Wysyłka w ciągu | Zamów do 16:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt) | ||||||||||||||
Cena przesyłki |
9.99
|
||||||||||||||
Dostępność |
Dostępny na magazynie
|
||||||||||||||
Waga | 1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5902115106958 |
Darmowa dostawa od 99zł
- Opis
- Opinie i oceny (0)
BIO OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY 900G
Minimalny termin przydatności: 03.06.2024
Kraj pochodzenia: SRI LANKA
OPIS
BIO olej kokosowy jest znakowany unijnym logo żywności ekologicznej, co oznacza, że posiada w składzie minimum 95 % ekologicznych produktów. Jest naturalny, tłoczony na zimno (z pierwszego tłoczenia) i nieoczyszczony. Olej kokosowy w temperaturze do 26°C posiada białą barwę i ma postać stałą, w wyższych staje się płynny. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.
Olej kokosowy jest dziś powszechnie wykorzystywany w kuchni, gdzie obecnie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. Olej kokosowy doskonale nadaje się, jako baza do kawy.
Należy do grupy olei roślinnych. Nie zawiera utleniaczy, za to jego naturalnym składnikiem jest kwas laurynowy – występuje on w naturze tylko w orzechach kokosa i mleku matki. Kwas ten posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz wspomaga naturalną florę bakteryjną organizmu.
Ponad 60% tłuszczów w oleju kokosowym to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), które są rozpuszczalne w wodzie. Inaczej nazywane są trójglicerydami ze średnim łańcuchem węglowym (MCT).
Ich trawienie i wchłanianie zachodzi bardzo szybko i nie wymaga angażowania do tego żółci. Wchłaniają się do krwi żyły wrotnej, a stamtąd są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają utlenione w tzw. mitochondriach.
Kwasy MCT w medycynie są stosowane m.in.:
– w walce z zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczy, w tym z zapaleniem trzustki i dróg żółciowych, a także marskością wątroby, zapaleniem jelit i celiakią
– w przypadku wrodzonych wad metabolizmu węglowodanów
– w diecie sportowców, która wykazuje większe zapotrzebowanie na energię
– kwasy te nie są obecne w składzie lipoprotein transportujących cholesterol i nie uczestniczą w syntezie cholesterolu
– błyskawiczne utlenianie kwasów MCFA wydłuża termogenezę poposiłkową
– kwasy MCFA wpływają na hormony żołądkowo-jelitowe, przez co zmniejszają apetyt
SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: 100 % organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera)
Wartość odżywcza produktu w 100g
Wartość energetyczna – 3696kJ / 899kcal
Tłuszcz – 99,8g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 95g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 3,8g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 1g
Węglowodany – 0g
- w tym cukry – 0g
Błonnik – 0g
Białko – 0,2g
Sól** – 0g
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
INFORMACJE DODATKOWE
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu
.
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
- Produkty podobne
27.99
23.39