• Amarantus Ziarno 500g Naturalny Ziarna Amarantusa

10.99
21.98/kg
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu Zamów do 15:00 - wysyłka dzisiaj (Pn - Pt)
Cena przesyłki 9.99
Odbiór Osobisty 0
Odbiór Osobisty 0
Orlen Paczka 9.99
Paczkomaty InPost 24/7 11.99
Przesyłka Kurierska InPost 13.99
Poczta Polska Kurier Pocztex48 13.99
Przesyłka Kurierska InPost Za Pobraniem 16.99
Dostępność Dostępny na magazynie

Darmowa dostawa od 149zł

Amarantus ziarno 500g

Minimalny termin przydatności: 30.01.2026

Kraj pochodzenia: Indie

Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy. 

image

 

Amarantus w kuchni

Szarłat wyniosły, jako pseudo-zboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.

image

Składniki

Ziarno amarantusa

 

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Zastosowanie

Do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g

  • Wartość energetyczna 1686 kJ / 401 kcal
  • Tłuszcz 7,5g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,46g
  • Węglowodany 59,4g
  • w tym cukry 5,7g
  • Błonnik 14 g
  • Białko 16,9 g
  • Sól** 0,01 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g (%RWS*)

  • Potas 423 mg (21%)
  • Wapń 159 mg (20%)
  • Magnez 239 mg (64%)
  • Żelazo 7,8 mg (56%)

 

Możliwe naturalne odchylenia.

*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

 

Informacje o alergenach

  • W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
  • Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

 

UWAGA

  • Zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
  • Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
  • Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.